maanantai 17. elokuuta 2009

The Man Who Souled the World

Kyseessä on World Industriesin perustajan Steve Roccon ympärille kietoutuva dokumentti. Heille jotka eivät tiedä, selvennettäköön että toisin kuin nykyään, oli World Industries se kaikkein kovin firma yhdeksänkymmentäluvun alkupuolella. Roccon tyyli tehdä skeittibisnestä ryöväsi markkinat aiempien ei-skeittari omisteisten markkina johtajien käsistä, ja tasoitti tietä muille skeittari-omisteisille firmoille.

Haastatteltaviksi on Roccon itsensä lisäksi saatu asianomaisia Mike Vallelysta Rudy Johnssoniin ja Larry Flyntistä Randy Colviniin. Tarinat vaihtelevat katkeran kuuloisista tilityksistä mahtaviin tarinoihin, joista selviää mitä mielenkiintoisempia juttuja skedefirman pyörittämisestä ja pro skeittarin elämästä 90 –luvulla. Ohessa käy myös ilmi monia muitakin juttuja, kuten vaikkapa se minne katosi Simon Woodstock ja mistä Blind sai nimensä. Big Brother –lehden vaiheita käydään myös läpi ja dvd-extroista löytyy vielä lyhyt pätkä pelkästään siihen liittyvää spekua.
Edellämainitun lisäksi dvd ekstroista merkittävimmät on valikoitu galleria aikakauden dekki –grafiikoista sekä parisenkymmentä minuuttia editoimatonta skedematskua Socrates Lealin arkistoista.

Rakenteellisesti dokumentti on hiukan hajanainen. Asiasta toiseen pompitaan välillä aika nopeastikkin ja selkeästi paremman ja selkeämmän lopetuksenkin tämä olisi ansainnut. Viihdyttävyystasoon verrattuna nuo on kuitenkin vain kosmeettisia puutteita.

Worldin ja Girlin/Chocon ysäri leffoista tykkääville tämä dokkari on aivan ehdotonta kamaa. Ja vaikka ei kyseinen skeittauksen aikakausi olisi ennestään tuttu, niin kannattaa tämä silti katsoa. The Man Who Souled the World tarjoaa kuitenkin sen kaliiberin katsauksen skeitti industryn sisuksiin, että tokkopa tällaista on nähtävissä missään muualla. Mielestäni tämä leffa tulisi pakkosyöttää jokaiselle skeittarille, taannoisen Dogtown dokkarin tapaan.

9

teksti on julkaistu Hang Up -lehden numerossa 3/08

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti