lauantai 19. joulukuuta 2009

Deathbowl to Downtown


Deathbowl to Downtown on kattava dokumentti skeittauksen eri vaiheista Ameriikan Yhdysvaltojen New York Cityssä. Länsirannikkoon verrattuna skeittauksen alkuvuodet, (noh oikeastaan kaikki ne muutkin vuodet) ovat olleet huomattavasti erilaiset Ameriikan Itärannikolla. Erittäin kattavan, jopa videolla näkemistäni kattavimman, skeittauksen yleisen syntyhistoria -osion jälkeen paneudutaan siihen kuinka skeittaus saapui New Yorkkiin, minkälaista se siellä oli, kuinka se siellä kehittyi ja mitä se on nyt. Osansa saavat luonnollisesti New York –skeittifirmat joidenka toimintavaiheita käydään läpi suhteellisen kattavasti.
Paljon annetaan aikaa myös New Yorkin kaupungin eri vuosikymmenien erityispiirteille, kansantaloudellisille ilmiöille ja kaupungin arkkitehtuurisille syille ja seurauksille. Selkeästi mukana on myös graffitti –kulttuuri, joskin ihan hyvä että ei liian suuressa roolissa.
Dokumentin kerronnalla äänensä on antanut mm. Kids –elokuvasta tuttu New Yorkilais näyttelijätär Chloe Sevigny. Kameran edessä haastateltavina nähdään mm. Larry Clark, Havier Nunez, Hamilton Harris, Steve Rodriguez, Jefferson Pang, Futura, Pat Smith sekä Brooklyn Banksien arkkitehti.
Erittäin harvinaista ja ainutkertaista vanhaa videomateriaalia ja valokuvia on saatu haalittua dokumenttia varten erittäin kiitettävä määrä. Kuvasto ei siis todellakaan koostu jo aikaisemmin nähdyistä skeittileffojen uudelleen kierrätetyistä matskuista, vaan tarjolla on ”uutta” vanhaa matskua useammalta vuosikymmeneltä.
Myös muille, kuin skeittareille kohdennettu dokumentti, on välillä ehkä turhan selittelevä, näin skeittarin näkökulmasta, mutta ei silti liikaa. Kerronta ja rakenne on riittävän selkeää ja johdonmukaista ja uskoisin tämän uppoavan helposti suuremmallekkin yleisölle. Alun yleisen skeittihistoriikin myötä tämän dokumentin myötä omaksuu helposti myös skeittauksen historia lyhyen oppimäärän.
Skeittareille dokumentti avaa silmät myös sille, mikä on ollut New Yorkin merkitys koko maailman skeittaukselle. Kaupunki, jossa ei koskaan ollut tilaa rakentaa puisia ramppeja on syntysija todelliselle katuskeittaukselle. Deathbowl to Downtown on pakko-katsoa –osastoa meille kaikille. Skeittaus ei ole koskaan tarvinnut megalomaanisia parkkeja. DVD:tä saa ainakin ulkomaisista nettikaupoista sekä ebaystä. Leffa dvd:n lisäksi kansien välistä löytyy boonus levy, jossa runsaasti hyviä ekstroja. Bonari lätty pitää sisällään mm. 1984 vuoden Action East –nimisen kaupan Underground: Along the eastern edge –elokuvan, Benjis Family on Wheels –nuorten dokumentin vuodelta 1991, loistavan valokuva –slideshown, pari kappaletta uusia new york skede pätkiä, ym. Kahden dvd:n lisäksi paketti sisältää myös 32 sivuisen valokuvavihkosen.

9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti