sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Emerica – Stay Gold


Emerican leffassa skeittaa Emerican tiimi. Sen on kuvannut ja toteuttanut alan konkari Mike Manzoori. Stay Gold kestää tunnin. Stay goldissa on pätkät kaikilta tiimiläisiltä. Loistavia partteja leffassa on kolme, hyviä toiset kolme ja loput parteista on melko yhdentekevää keskiosan täytettä. Dvd:llä on tosi hyvät ekstrat, kärkipäässä Heath ja BaKu piiloissan, Reynoldsin friikkaukset sekä Eniz euro-osiossa. Leffasta on tarjolla normaali karvalakkiversion lisäksi myös nyt jo joka paikasta loppuunmyyty rajoitettu erikoisversio kuvakirjakansilla, sekä tietenkin se suosituin eli laiton nettirippi.

Stay Gold on objektiivisesti määriteltynä ja mahdollisesti valtaosan teidän lukijoidenkin mielestä huomattavasti parempi leffa, kuin muut tässä lehdessä arvioinnin alla olleista videoista. Emerican uutukaisessa on isompia rappusia, pidempiä reilejä, hullumpia juttuja, sairaampia gäppejä ja enemmän maailmanennätys -skeittausta mitä missään kuluneen vuoden tai useamman aikana ilmoille tulleissa rullalauta videossa. Emerican tiimiläisiä on digitoitu videopeleihin hahmoiksi, kun taas on mahdollista että et ole koskaan kuullutkaan kenestäkään Lowcardin leffassa tai Elephant Directissä esiintyneistä skeittaajista. Miksi siis Emerican uutukainen lämmitti minua (enkä usko olevani ainoa) vähiten kun vertaa esimerkiksi jo edellä mainittuihin leffoihin.

Skeittiteollisuus perustuu hyvin pitkälti mielikuviin ja kuluttajille tarjottaviin samaistumisen ja myös ihailun kohteisiin. Tätä tosin tarjotaan pääsääntöisesti ulkoskeittauksellisin visuaalisin ja tiimi-imagollisin keinoin mahdollisimman kovatasoisen skeittauksen kuorrutteena. Olenko omaksunut samaistumisen tarpeen skeittiteollisuuden syötteenä vai onko kyseessä syvemmältä ihmisluonnosta löytyvä tarve, on kysymys johon en osaa vastata. Sen kuitenkin tiedän että skeittivideota katsoessa haen tuota samaistumisen tunnetta hiukan eri kantilta, kuin keskiverto kärkipään skeittifirma sitä tarjoaa. Leffoista haen inspiraatiota ja intoa omaan skeittaukseeni sekä ”rivienvälistä” mahdollisesti löytyviä innostavia piirteitä ja yksityiskohtia niin skeittaajissa kuin heidän skeittauksessakin. Emerican elokuva sitä hyvin vähän pystyy itselleni tarjoamaan ja jääkin hiukan kärjistäen yhtä etäiseksi ”tusinaviihteeksi” kuten vaikkapa Hollywood elokuvat, kilpaurheilu tai videopelit. Tykkään kuluttaa aikaani kaikkiin edellä mainittuihin viihdemuotoihin, myös Emerican Stay Goldiin. Saan kaikista edellämainituista ajoittain erittäin positiivisiä fiiliksiäkin, mutta minkäänlaista henkilökohtaisen tason ”syvempää yhteyttä”, jota hyvät skeittileffat pystyvät ainoana viihdemuotona koko universumissa minulle tarjoamaan, ei minun ja Stay Goldin välille synny.

5

Saa olla erimieltä ja kommentoida.

Arvostelu julkaistu moneenkertaan oikoluettuna HangUpin numerossa 4/2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti