sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Full Bleed – NYC Skateboard Photography


Alex Corporanin, Andre Razon ja Ivory Serran kasaama ja toimittama Full Bleed on 300 sivuinen skeittivalokuvakirja. Yhdistävänä tekijänä kuvilla on otsikostakin pääteltävä seikka, eli kuvien ottopaikka, New York City. Kuvia kansien väliin on kerätty viimeiseltä neljältä vuosikymmeneltä kymmeniltä maailmanlaajuisesti tunnetuilta sekä paljon tuntemattomammilta kuvaajilta.

Fokus kuvissa on selkeästi 90-luvun skeittikuvissa, mutta mukana on myös hengaus ja tilannekuvia, jotka kaikki on tietenkin jollaintapaa kytköksissä skeittaukseen. Taso kuvissa vaihtelee niin teknisen kuin sisällön laadun suhteen, mutta silti jokainen kuva toimittaa mielestäni omaa tehtävää teoksen kokonaisuuden kannalta. Vaikka kuvia ei ole selkeästi järjestelty kronologisesti tai äkkiseltään sanottuna mitenkään muutenkaan, saa kirjan sisällön ajatuksella selaten ainakin jonkinmoisen kuvan siitä mitä New Yorkin skeittiskene on ollut ja on nyt. Yksittäisistä kohokohdista kirjan annista voi mainita suht tuoreen ja uber sairaan Eli Reedin ss flipin Court Houselta. Useat kuvat autojen seassa kruisaavista skeittaajista on myös fiilisarvoltaan täyttä kultaa.

Kirjan loppusivuilta löytyvän sisällysluetteloon on kirjattu varmuudella ainoastaan kuvassa esiintyvän henkilön ja valokuvaajan nimi. Kuvauspaikka löytyy suurimmast aosaa sekä tarkka vuosiluku ainoastaan muutamista. Pääosin kuvien ottoajaksi on merkitty ainoastaan vuosikymmen. Temppujen nimiä ei ole kirjattu ollenkaan. Kirjassa ei myöskään ole sivunumeroita, mutta sisällysluettelossa on, joka hankaloittaa hiukan kuvien ja tietojen yhdistelyä. Äkkiseltään tuntuu melko vajavaiselta, mutta varsinkin temppujen pois jättö auttoi loppujenlopuksi ainakin itseäni pääsemään irti skeittilehtien kautta opitun rappujenlasku-temppuvertailu-kukamitämissä -mentaliteetistä ja onnistuin paremmin ottamaan kuvat kuvina ja antautumaan niiden tuomalle fiilikselle. Sitä uskoisin tässä olleen haettukin.

Vicen julkaisemaa opus on ainakin Ameriikan maalla ihan yleinen kirjajulkaisu eikä ainoastaan skeittikauppojen hyllyltä löytyvä pienen porukan juttu. Suomen tilannetta saatavuuden osalta en tiedä, mutta lähtisin ensimmäisenä kyselemään esimerkiksi Kiasman Kirjakaupasta. Internetin kautta saa hankittua myös vaikka mitä. Kanteen painettu ovh on 35usd. Suosittelen.

Arvosana-numero jätetään nyt antamatta, koska sen lisäksi että niillä ei oo ylipäätään muutenkaan mitään merkitystä, en osaa senkään vertaa käydä painettua tuotetta arvottamaan.

Arvostelu julkaistu moneenkertaan oikoluettuna HangUpin numerossa 4/2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti